Øyenbrynsløft

Øyenbrynsløft er på norsk kjent som et panneløft. På engelsk heter inngrepet “brow lift”, og formålet er å stramme øyenbryn, øyelokk og redusere rynker mellom brynene.

Brynsløft

 

For å åpne og lukke øynene bruker man ringmuskelen. Den sitter rundt øynene, og er viktig for å ha et fast blikk.

Bryn som henger kan noen ganger kreve kirurgi for å få et helt optimalt resultat, men man vil også komme langt med injeksjonsbehandling.

Dette er ofte noe man gjør før man må ta steget til kirurgi. Behandlingen vil heve brynene noe og gi deg et mer åpen og våkent blikk!

Bestill Time

Hos oss er du trygg på at din behandling skjer i trygge og gode omgivelser.

Vi anbefaler alle å snakke med din behandler om hvordan dette kan hjelpe deg.

Problemer med et blikk som kan virke sløvt og rynker i ansiktet er ofte et sammensatt problem med flere enn en løsning. En metode er at man behandler mer enn bare det ene området for å få best mulig totalresultat.

Nyttig informasjon om øyenbrynsløft

Resultatet blir hos de fleste svært bra, og mange forteller at de både ser og kjenner seg mange år yngre. Operasjonen glatter ut pannen, fjerner furer mellom øyenbrynene og løfter øyenbrynene slik at man får et mer våkent/opplagt utseende. Vi regner med at resultatet av et panneløft varer ca. 10 år.

Før du kan settes opp til operasjon, må du møte til en konsultasjon der du vil få grundig informasjon om inngrepet. Vi vil se om du egner deg for operasjonen og hvor mye du i så fall vil kunne oppnå ved å utføre inngrepet. Dersom du bestemmer deg for operasjon vil du få resept på en bakteriedrepende såpe (Hibiscrub). Denne må du bruke til å vaske hele kroppen og spesielt hår og ansikt kvelden før operasjonen, samt på morgenen selve operasjonsdagen (husk å bytte til rene klær etter hver Hibiscrub-vask). I tillegg bruker vi et antibiotikum som forebyggende i samband med inngrepet. De første to tablettene skal du ta én time før operasjonen.

Dersom du røyker eller snusing, bør du slutte to uker før operasjonen og tre uker etter operasjonen. Klarer du ikke dette, må nikotininntaket reduseres til et absolutt minimum. På grunn av bedre blodsirkulasjon vil selve helingen av såret bli bedre – og ikke-røykere og -snusere har mindre komplikasjoner enn storrøykere. Nicorette tyggetabletter kan være til god hjelp.

De to siste ukene før inngrepet må du unngå medisiner som virker inn på blodets levringsevne. Du må derfor holde deg unna smertestillende medikamenter som inneholder acetylsalisylsyre. Dersom du må bruke smertestillende bør du bruke Paracet, Paralgin o.l. Du må også unngå E-vitamin i store doser og antiflogistika som brukes mot muskel- og leddsmerter.

Det er viktig at du møter til operasjonen uthvilt og i god form. Dersom du er forkjølet eller lignende må du ta kontakt med klinikken for nærmere vurdering. I slike tilfeller kan det bli aktuelt å utsette operasjonen. Du må møte fastende til operasjon. Dette innebærer at du ikke kan spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi de siste seks timene før inngrepet. Du må ikke bruke sminke, neglelakk etc. på operasjonsdagen, og vi ber deg legge igjen smykker, ringer etc. hjemme.

Prinsipielt er det to forskjellige måter å gjøre brynsløft på:

Endoskopisk brynsløft

Dette er teknikken kjent som kikkhullskirurgi i blant annet magehulen. Fordelen med teknikken er at man unngår store snitt (og store arr) i huden og i stedet operer gjennom små kikkhull med lange instrumenter og under visuell kontroll med optiske instrumenter. Slike kikkhull legges i forbindelse med brynsløft i den fremre behårete delen av hodebunnen. Selv hos tynnhårete eller skallete, vil det som regel være mulig å legge snitt i hudfurer som gir minimalt med arr. Pannehuden løsnes fra underlaget ned til kanten på øyehulen, og det hele trekkes opp og festes. Som regel vil man samtidig velge å løsne den muskelen som skaper sinnarynken da mange uvilkårlig strammer denne muskelen.

«Vanlig» brynsløft

Dette har vært den tradisjonelle metoden, og resultatene kan bli like bra med denne teknikken. Snittet som legges kan enten legges i hårfestet eller noe lengre bak i den behårete del av hodebunnen. Når pannen og fremre del av hodebunnen trekkes oppover/bakover, vil normalt også hårgrensen trekkes noe lengre bakover. Noen «tåler» dette og vil således sette pris på å få en litt høyere panne, mens det hos andre vil være omvendt. Arret vil ved denne metoden bli vesentlig større enn ved kikkhullsmetoden. Hos noen vil dette bety minimalt siden dette blir liggende skjult i hårbunnen, men spesielt hos de litt tynnhårete og mer eller mindre hårløse menn, vil dette gi et uakseptabelt arr. Generelt er metoden i dag i lite bruk.

Panneløft over øyenbrynene

En tredje metode som er vesentlig mindre omfattende, består i å fjerne hud over øyenbrynene for å trekke disse høyere opp. Dette er aktuelt kun hos eldre med rikelig og rynkete hud som normalt vil få svært diskré arr. For yngre mennesker vil metoden være uaktuell pga. arrene.

Operasjonen tar ca. to timer. I forbindelse med operasjonen vil du få antibiotika for å forebygge infeksjoner, samt medisiner til å dempe hevelse og smerter. Dersom du er allergisk mot noen medikamenter, er det viktig at du opplyser oss om dette på forhånd. Ved inngrepets avslutning vil du bli bandasjert med en stor turban som du skal ha på det første døgnet. Ofte overdrives løftet litt slik at man i begynnelsen har brynene i høyeste laget. Dette er fordi brynene alltid vil sige litt igjen. Det finnes flere måter å fiksere den løftete pannen på. Det benyttes både sting (som skal fjernes), skruer (som skal fjernes) eller innvendige oppløsbare festeanordninger. Dette vil bli grundig diskutert i forbindelse med konsultasjonen.

Etter operasjonen vil du få hvile noen timer på klinikken før du reiser hjem. Du må ha avtale med noen som henter deg på klinikken og som kan være hos deg det første døgnet etter operasjonen. Du vil få resept på smertestillende medikamenter til bruk etter operasjonen. Dagen etter operasjonen kommer du til kontroll. Da tar vi av turbanen, kontrollerer at alt er i orden og setter på en noe mindre bandasje rundt hodet. Det første døgnet anbefaler vi å ligge høyt med hodet, samt å unngå å bøye seg frem og ned mot gulvet, da dette kan utløse blødning. Etter 10–14 dager fjerner vi oftest stingene eller stiftene, Samtidig fjernes ev. skruer eller «holdetråder». Du kan imidlertid vaske håret allerede etter 4–5 dager.

Panneløft er et relativt omfattende inngrep, og de første døgnene etter operasjonen kan være ganske ubehagelige, selv om det ikke er vanlig å oppleve større smerter. Noen kan få hodepine. Man hovner ofte opp i pannen og rundt øynene, og kan kjenne seg nokså slapp og tufs. Blåmerker og hevelse forsvinner vanligvis etter et par uker. Etter ca. én uke kan man godt vise seg utendørs, gjøre ærender, handle etc. Dersom det er viktig for deg at ingen skal merke at du er operert, bør du beregne 2-3 uker. Man vil ofte kjenne seg stiv i pannen i fire ukers tid.

Rundt snittet i issen vil følelsen være nedsatt i mange måneder. Ved kikkhullskirurgi er dette minimalt, ved tradisjonelt «coronarsnitt» over issen kan dette være mer uttalt. Vi på Aviva-klinikken benytter svært sjelden sistnevnte metode. Hos de aller fleste vil arrene skjules av hårveksten i hodebunnen, og spesielt ved kikkhullsmetoden blir arrene svært diskré.

Komplikasjoner ved denne operasjonen er heldigvis sjeldne. Det kan forekomme blødning under huden som er løsnet fra underlaget, spesielt det første døgnet etter operasjonen. Man vil da hovne opp og merke et kraftig spreng og smerter i pannen. På klinikken har vi alltid vakt slik at vi kan ta hånd om eventuelle tilfeller som måtte inntreffe.

Blodsirkulasjonen i den ytterste delen av huden som er løsnet kan i sjeldne tilfeller være sparsom, og det er derfor ytterst viktig at man helt avstår fra røyking minst den første uken etter operasjonen.

Håravfall omkring snittet kan forekomme, men vil oftest komme tilbake i løpet av 3-4 måneder. Infeksjoner er heldigvis svært sjeldne. Nedsatt følsomhet er et minimalt problem ved bruk av kikkhullskirurgi. Fra litteraturen kjenner vi imidlertid til tilfeller der øvre gren av ansiktsnerven som styrer løfteevnen av øyenbrynene har blitt skadet – spesielt dersom panneløft gjøres samtidig med ansiktsløft.

Det er naturlig at man lurer på en god del ting når man vurderer et panneløft. Vi i Estmed er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også se på vår ofte stilte spørsmål eller ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!

Innholdstavle

Kandidater: Øyenbrynsløft

Du kan være en kandidat for øyenbrynsløft hvis du:

 • Er fysisk frisk
 • Er ikke-røyker
 • Har et positivt syn og realistiske mål

Når vi blir eldre, kan skjemmende rynkelinjer vises på pannen. Rynkelinjer mellom brynene kan få oss til å se sinte eller alvorlige ut. Slapp hud kan få øyenbrynene til å falle, dekke de øvre øyelokkene og få oss til å se slitne ut. Hvis du er plaget av disse aldringstegnene i øyenbrynsregionen, kan et øyenbrynsløft være riktig for deg.

Pris: øyenbrynsløft

Pris på øyenbrynsløft begynner på ca. 59.000. 

En konsultasjon hos plastikkirurg koster ca. 500,- og er helt uforpliktende. Rådfør deg med plastikkirurgens kontor for å finne ut den endelige prisen. 

Mange plastikkirurger tilbyr finansieringsplaner, så husk å spørre.

Kostnader kan omfatte:

 • Kirurgens honorar
 • Kostnader for sykehus eller kirurgisk anlegg
 • Anestesiavgifter
 • Resepter på medisiner
 • Implantater
 • Plagg etter operasjonen
 • Medisinske tester og røntgenbilder

Når du velger en plastikkirurg i ditt område for øyenbrynsløft, husk at kirurgens erfaring og komforten med ham eller henne er like viktig som den endelige kostnaden for operasjonen.

Konsultasjon: øyenbrynsløft

Hvis du vurderer øyenbrynsløft, les deg godt opp på forhånd. Forberedelser er en investering i det endelige resultatet.

Under din konsultasjon vær forberedt på å diskutere:

 • Dine mål
 • Medisinske tilstander, medikamentallergier og medisinske behandlinger
 • Aktuelle medisiner, vitaminer, urtetilskudd, alkohol, tobakk og narkotikabruk
 • Tidligere operasjoner

Din plastikkirurg vil også:

 • Vurdere din generelle helsestatus og eventuelle allerede eksisterende helsetilstander eller risikofaktorer
 • Ta bilder
 • Diskutere alternativene dine for rumpeforstørrelse 
 • Anbefale et behandlingsforløp
 • Diskutere sannsynlige utfall  og eventuelle risikoer 

Konsultasjonen er tiden for å stille spørsmål til plastikkirurgen. For å hjelpe, har vi utarbeidet en sjekkliste med spørsmål du kan stille plastikkirurgen din som du kan ta med deg til din konsultasjon. 

Det er veldig viktig å forstå alle aspekter ved din prosedyre. Det er naturlig å føle litt angst, enten det er spenning for ditt forventede nye utseende eller litt preoperativ stress. Ikke vær sjenert for å diskutere disse følelsene med kirurgen din.

Sjekkliste med spørsmål: øyenbrynsløft

Viktige spørsmål du må stille kirurgen før du bestiller øyenbrynsløft.

Bruk denne sjekklisten som en veiledning under din øyenbryns-konsultasjon:

 • Er du en sertifisert plastisk kirurg?
 • Ble du utdannet spesielt innen plastisk kirurgi?
 • Hvor mange år med plastisk kirurgi har du hatt?
 • Har du sykehusrettigheter til å utføre denne prosedyren? I så fall, på hvilke sykehus?
 • Er jeg en god kandidat for denne prosedyren?
 • Hva forventes av meg for å få de beste resultatene?
 • Hvor og hvordan vil du utføre prosedyren min?
 • Hvilken teknikk anbefales for meg?
 • Hvor lang restitusjonsperiode kan jeg forvente, og hva slags hjelp vil jeg trenge under restitusjonen?
 • Hva er risikoene og komplikasjonene forbundet med prosedyren min?
 • Hvordan håndteres komplikasjoner?
 • Hvordan kan jeg forvente at kroppen min skal se ut over tid? 
 • Hva er alternativene mine hvis jeg er misfornøyd med det kosmetiske resultatet?
 • Har du før-og-etter-bilder jeg kan se på for denne prosedyren og hvilke resultater er rimelige for meg?

Risiko og sikkerhet: øyenbrynsløft

Beslutningen om å utføre et øyenbrynsløft er ekstremt personlig. Du må avgjøre om fordelene vil oppnå dine mål og om risikoen og potensielle komplikasjoner ved øyenbrynsløft er akseptable.

Din plastikkirurg og/eller personalet vil forklare i detalj risikoene forbundet med kirurgi. Du vil bli bedt om å signere samtykkeskjemaer for å sikre at du fullt ut forstår prosedyren du vil gjennomgå og eventuelle risikoer eller potensielle komplikasjoner.

Risiko inkluderer:

 • Anestesirisiko
 • Asymmetri
 • Blødning (hematom)
 • Dyp venetrombose, hjerte- og lungekomplikasjoner
 • Fettvev under huden kan dø (fettnekrose)
 • Væskeansamling (seroma)
 • Infeksjon
 • Nummenhet eller andre endringer i hudfølelse
 • Vedvarende smerte 
 • Dårlig sårheling
 • Mulig behov for flere operasjoner
 • Løs hud 
 • Misfarging av huden og/eller langvarig hevelse
 • Hudtap
 • Suturer kan spontant dukke opp gjennom huden, bli synlige eller forårsake irritasjon og kreve fjerning
 • Ugunstig arrdannelse

Disse risikoene og andre vil bli fullstendig diskutert før du samtykker. Det er viktig at du tar opp alle spørsmålene dine direkte med din plastikkirurg.

Forberedelser: øyenbrynsløft

Hvordan bør jeg forberede meg på øyenbrynsløft?

Når du forbereder deg til øyenbryns-operasjon, kan du bli bedt om å:

 • Få en laboratorietest eller en medisinsk vurdering
 • Ta visse medisiner eller justere dine nåværende medisiner
 • Slutte å røyke
 • Unngå å ta aspirin, antiinflammatoriske legemidler og urtetilskudd og andre medisiner som kan øke blødningen

Operasjonen kan utføres i et akkreditert kontorbasert kirurgisk anlegg, ambulerende kirurgisk senter eller et sykehus. Sørg for at noen kjører deg til og fra operasjonen, og blir hos deg minst den første natten etter operasjonen.

Prosedyren steg for steg: øyenbrynsløft

Prosedyrer for øyenbrynsløft

Trinn 1 – Anestesi

Du vil få bedøvelse slik at du vil være komfortabel under de kirurgiske inngrepene. Kirurgen din vil foreslå enten intravenøs sedasjon eller generell anestesi.

Trinn 2 – Snittet

Øyebrynsløft kan utføres på forskjellige måter. Noen kirurger foretrekker å bruke et endoskop (et tynt rør med et kamera på enden) og spesielle instrumenter plassert gjennom små snitt i hårfestet. Dette gjør at vevet og muskelen under huden kan justeres, og korrigerer kilden til synlige rynker og linjer i pannen.

Noen kirurger foretrekker å utføre et øyenbrynsløft gjennom det som kalles et «koronalt snitt». Koronalsnittet lages fra øre til øre over toppen av hodet. Pannehuden løftes deretter og eventuell muskeljustering kan gjøres under direkte visualisering. Det resulterende arret fra en koronal brynløft er godt skjult under håret.

For kvinner med svært høye panner kan et snitt like ved fremre hårfeste anbefales. På denne måten kan brynet løftes uten å endre høyden på den fremre hårfesten. Det resulterende arret, selv om det er noe mer synlig, kan ofte skjules.

Trinn 3 – Lukking av snittene

Øyebrynløft-snitt lukkes vanligvis med:

 • Avtakbare eller absorberbare suturer
 • Hudklebemidler
 • Spesielle klipp

Trinn 4 – Se resultatene

Resultatene vises i løpet av noen få uker ettersom hevelser og blåmerker avtar for å avdekke jevnere pannehud og et mer ungdommelig, uthvilt utseende.

Restitusjon: øyenbrynsløft

​​Under restitusjonen etter operasjonen, vil bandasjer påføres snittene dine. 

Små, tynne rør kan midlertidig plasseres under huden for å drenere overflødig blod eller væske som kan samle seg.

Du vil få spesifikke instruksjoner som kan omfatte:

 • Hvordan ta vare på operasjonsstedet. 
 • Medisiner å påføre eller ta oralt for å hjelpe til med helbredelse.
 • Spesifikke bekymringer å se etter på operasjonsstedet eller i din generelle helse.
 • Når du skal følge opp med din plastikkirurg.

Sørg for å stille din kirurg spesifikke spørsmål om hva du kan forvente i løpet av din individuelle restitusjonsperiode:

 • Hvor vil jeg bli tatt etter at operasjonen er fullført?
 • Hvilken medisin vil jeg få eller foreskrevet etter operasjonen?
 • Vil jeg ha bandasjer etter operasjonen? Når blir de fjernet?
 • Når kan jeg gjenoppta normal aktivitet og trening?
 • Når kommer jeg tilbake for oppfølging?

Restitusjonstid for øyebrynsløft-operasjon

Innledende sårheling kan ta 10 til 14 dager. Suturer eller klips fjernes når det passer. Du bør være klar til å gå tilbake til jobb og normal aktivitet etter 10-14 dager.

Kosmetikk kan hjelpe med å kamuflere eventuelle blåmerker. Selv om du vil se presentabel ut, kan det ta flere uker før alle blåmerker er borte. Etter en stund vil hevelsen forsvinne og snittlinjene forfines og bleknes. Det kan ta flere måneder før du blir fullstendig frisk.

Å følge legens instruksjoner er avgjørende for at operasjonen skal lykkes. Det er viktig at de kirurgiske snittene ikke utsettes for overdreven kraft, hevelse, slitasje eller bevegelse under tilhelingstiden. Legen din vil gi deg spesifikke instruksjoner om hvordan du tar vare på deg selv.

Resultater: øyenbrynsløft

Resultatene av øyenbrynsløft-operasjonen er umiddelbart synlige. Over tid vil post-kirurgisk hevelse gå over og snittlinjene vil falme.

De endelige resultatene av operasjonen vil vises i løpet av de neste månedene.

Selv om det forventes gode resultater fra prosedyren din, kan det ikke gis noen garanti. Livslang solbeskyttelse vil bidra til å opprettholde ditt yngre utseende ved å minimere solskader. En sunn livsstil vil også bidra til å forlenge resultatene av operasjonen.

Ordliste: øyenbrynsløft

Hvilke ord bør jeg vite før jeg tar øyenbrynsløft?

Øyebrynsløft/panneløft

En kirurgisk prosedyre som jevner ut rynker i pannen og mellom brynene.

Endoskop

Et kirurgisk kamera brukes noen ganger under panneløfte-prosedyrer.

Generell anestesi

Legemidler og/eller gasser brukt under en operasjon for å lindre smerte og endre bevissthet.

Hematom

Blod som samler seg under huden og forårsaker hevelse eller smerte.

Intravenøs sedasjon

Beroligende midler administrert via en intravenøs linje for å hjelpe deg å slappe av.

Lokalbedøvelse

Medisiner injisert direkte inn i snittet under en operasjon for å bedøve området.

Gjenoppretting av hud

Behandling for å forbedre teksturen, klarheten og det generelle utseendet til huden din.

Utført av våre eksperter

robert-hermann-kiurg-oslo

Robert Hermann

Plastisk kirurg

Tahmineh

Lege Estetisk medisin

Bli kontaktet

Bli kontaktet av vår sykepleier for en prat om dine ønsker.