fbpx

Utstående ører

utstående-ører-oslo

Korrekt behandling for utstående ører

Utstående ører kan være en kilde til plager for mange mennesker. De kan føre til redusert selvtillit og påvirke ens generelle velvære. Tilstanden kan heldigvis korrigeres.

Hva er utstående ører?

Utstående ører er en medfødt tilstand som skyldes at øremuslingen er for stor og/eller at folden over øremuslingen er mangelfullt utviklet. Dette kan behandles ved å enten omforme brusken til ønsket fasong, og/eller fjerne deler av den forstørrede brusken som utgjør øremuslingen. Slik kan ørene formes til ønsket fasong og størrelse.

Bestill Time

Hos oss er du trygg på at din behandling skjer i trygge og gode omgivelser.

Hva er utstående ører?

Utstående ører er en medfødt tilstand som skyldes at øremuslingen er for stor og/eller at folden over øremuslingen er mangelfullt utviklet. Dette kan behandles ved å enten omforme brusken til ønsket fasong, og/eller fjerne deler av den forstørrede brusken som utgjør øremuslingen. Slik kan ørene formes til ønsket fasong og størrelse.

Bli kontaktet

Bli kontaktet av vår sykepleier for en prat om dine ønsker.

Fordelene ved plastisk kirurgi for å rette utstående ører

 • Fjerning av usikkerhet i sosial setting og økt selvtillit
 • Forbedring av generell livskvalitet
 • Bedre øreproportioner og harmoniske ansiktskonturer
 • Varig resultat

Når kan utstående ører opereres?

Det ytre øret er ikke helt ferdig utviklet før rundt 7 års alder. En anbefaler derfor i de fleste tilfeller å vente til barnet er fylt 7 år. Mange ønsker å få utført slik operasjon før skolestart, men med skolestart for 6-åringer kan dette bli i tidligste laget. Da operasjonen godt kan utføres smertefritt i lokalbedøvelse, anbefaler vi gjerne å vente til nærmere 10 års alder, da barna lettere aksepterer å ligge stille i den tiden operasjonen varer. I spesielle tilfeller kan det være nødvendig å gjøre operasjonen i narkose.
Hos voksne er operasjon i lokalbedøvelse vanligvis helt uproblematisk, og bortsett fra noe sprengfølelse i forbindelse med setting av lokalbedøvelse i ørene, er operasjonen smertefri.

Hva du kan forvente under en Otoplastikk-operasjon

En otoplastikk-operasjon tar vanligvis mellom ca. 2 timer å gjennomføre. Inngrepet utføres vanligvis i lokalbedøvelse.Etter operasjonen vil du trenge en periode på noen uker for å hvile og la ørene helbrede. Du vil få instruksjoner om hvordan du skal støtte og ta vare på ørene under helingsprosessen.
Inngrepet gir best resultat når det utføres hos barn. Hos voksne er brusken stivere og noen få prosent kan oppleve tilbakefall av sin tilstand eller at resultatet forverres over tid.

Konklusjon

Plastisk kirurgi for å rette utstående ører er en sikker og effektiv metode for å løse dette vanlige problemet. Det gir varige resultater og kan føre til økt selvtillit og en forbedring av generell livskvalitet. Hvis du ønsker å vite mer om plastisk kirurgi for utstående ører, anbefaler deg å bestille en uforpliktende konsultasjon hos oss.

Nyttig informasjon plastisk kirurgi av utstående ører

Denne type operasjon har få komplikasjoner, og resultatet blir i de aller fleste tilfeller meget vellykket.

Det er viktig med en grundig forundersøkelse der ørene undersøkes og riktig teknikk bestemmes. Vi anbefaler derfor en konsultasjon hos en av våre kirurger på forhånd. Dersom reiseavstanden er stor, kan bilder tatt forfra og bakfra sendes, og vi vil ut ifra disse kunne innkalle direkte til operasjon. Det vil da utføres en generell forundersøkelse på operasjonsdagen. De to siste ukene før inngrepet må man ikke bruke blodfortynnende medisin, det vil i første rekke si medisiner som inneholder acetylsalisylsyre. Man bør heller ikke bruke naproxen-lignende preparater. Du kan ikke bruke nikotinprodukter 2 dager før og minst 4 uker etter inngrepet. Det må ikke være åpne sår på eller rundt øret, og man må være i god form før inngrepet. Feber, hoste, kraftig forkjølelse og lignende vil føre til at operasjonen må utsettes.

Operasjonen tar ca. 45 minutter for hvert øre. Kirurgen går inn bak øret, slik at det ikke blir noen synlige arr på fremsiden av øret. Ofte «overkorrigerer» vi noe, da vi av erfaring vet at ørene vil gli noe ut igjen i løpet av de første månedene etter operasjonen. Før man reiser fra klinikken får man en relativt stor og stram bandasje rundt hodet (som en turban), for å holde ørene godt inntil hodet. «Turbanen» lar man vanligvis sitte på i ca.3 dager

Operasjonen tar ca. 45 minutter for hvert øre. Kirurgen går inn bak øret, slik at det ikke blir noen synlige arr på fremsiden av øret. Ofte «overkorrigerer» vi noe, da vi av erfaring vet at ørene vil gli noe ut igjen i løpet av de første månedene etter operasjonen. Før man reiser fra klinikken får man en relativt stor og stram bandasje rundt hodet (som en turban), for å holde ørene godt inntil hodet. «Turbanen» lar man vanligvis sitte på i ca. 10 dager, men et alternativ er å erstatte denne med en lettere modell etter hvert.

Det benyttes vanligvis lokalbedøvelse.

Like etter operasjonen vil du kunne reise hjem med den nevnte bandasjen rundt hodet. Denne bandasjen skal brukes døgnet rundt i ca 3 dager. I denne tiden vil det kunne være noe pressfølelse og smerter rundt ørene, og du må ikke vaske håretså lenge du har på denne bandasjen.
Etter 3 dager kan du erstatte bandasjen med et pannebånd som du bruker dag og natt i ca. 4 uker og 2 uker til kun på nattestid.

Som ved alle kirurgisk inngrep kan det oppstå infeksjon og/eller blødning. Dette er imidlertid meget sjelden ved denne type inngrep. Dersom en blødning skulle inntreffe, vil symptomene være ekstraordinær smerte og sprengfølelse noen timer etter inngrepet. Det er vanlig med noe ubehag etter at bedøvelsen går ut, men dersom det er stor sideforskjell bør man få dette undersøkt nærmere. En infeksjon vil du merke ved at smertene øker de påfølgende dagene, og at øret kjennes varmt og ubehagelig. Du vil i tillegg få nedsatt allmenntilstand med eventuell feber. Øret vil ofte være mer ømtålig overfor kulde, varme, slag og støt, i flere måneder etter operasjonen, men dette pleier å normalisere seg med tiden. Hos noen få vil øret av ulike årsaker kunne gli ut igjen en del.

Dersom dette skjer vil man kunne foreta ny korrigering etter noen måneder. Komplikasjoner ved kirurgi på ørene er forholdsvis sjeldne.

Hos barn vil man ofte være spesielt opptatt av mobbeproblematikken og lett definere tilstanden som en medfødt «misdannelse» som tradisjonelt har blitt dekket av det offentlige. Man er da imidlertid avhengig av å finne en privat klinikk med offentlig refusjonsavtale eller et offentlig sykehus. Hos voksne kan det generelt være vanskeligere å få dekket kostnadene til operasjonen fra det offentlige.

Det er naturlig at man lurer på en god del ting når man vurderer å operere utstående ører. Vi i Estmed klinikken er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!

Innholdstavle

Kandidater: Utstående ører

Barn som er gode kandidater for ørekirurgi er:
 • Friske, uten livstruende sykdom eller ubehandlede kroniske ørebetennelser
 • Over 5 år gammel, eller når et barns ørebrusk er stabil nok for korreksjon
 • Kunne kommunisere følelsene sine og ikke gi uttrykk for innvendinger når operasjon diskuteres
Tenåringer og voksne som er gode kandidater for ørekirurgi er:
 • Friske personer som ikke har en livstruende sykdom eller medisinske tilstander som kan svekke helbredelsen
 • Personer med et positivt syn og spesifikke mål for ørekirurgi
 • Ikke-røykere

Ørekirurgi er en svært individualisert prosedyre, og du bør gjøre det for deg selv, ikke for å oppfylle andres ønsker eller for å prøve å passe til noen form for idealbilde.

Pris:

Utstående ører

Pris på øreoperasjon begynner på ca. 37.000. 

En konsultasjon hos plastikkirurg koster ca. 500,- og er helt uforpliktende. Rådfør deg med plastikkirurgens kontor for å finne ut den endelige prisen. 

Mange plastikkirurger tilbyr finansieringsplaner, så husk å spørre.

Kostnader kan omfatte:
 • Kirurgens honorar
 • Kostnader for sykehus eller kirurgisk anlegg
 • Anestesiavgifter
 • Resepter på medisiner
 • Implantater
 • Plagg etter operasjonen
 • Medisinske tester og røntgenbilder

Når du velger en plastikkirurg i ditt område for øreoperasjon, husk at kirurgens erfaring og komforten med ham eller henne er like viktig som den endelige kostnaden for operasjonen.

Konsultasjon:

Utstående ører

Hvis du vurderer øreoperasjon, les deg godt opp på forhånd. Forberedelser er en investering i det endelige resultatet.

Under din konsultasjon vær forberedt på å diskutere:
 • Dine mål
 • Medisinske tilstander, medikamentallergier og medisinske behandlinger
 • Aktuelle medisiner, vitaminer, urtetilskudd, alkohol, tobakk og narkotikabruk
 • Tidligere operasjoner
Din plastikkirurg vil også:
 • Vurdere din generelle helsestatus og eventuelle allerede eksisterende helsetilstander eller risikofaktorer
 • Ta bilder
 • Diskutere alternativene dine for øreoperasjon 
 • Anbefale et behandlingsforløp
 • Diskutere sannsynlige utfall og eventuelle risikoer 

Konsultasjonen er tiden for å stille spørsmål til plastikkirurgen. For å hjelpe, har vi utarbeidet en sjekkliste med spørsmål du kan stille plastikkirurgen din som du kan ta med deg til din konsultasjon. 

Det er veldig viktig å forstå alle aspekter ved din prosedyre. Det er naturlig å føle litt angst, enten det er spenning for ditt forventede nye utseende eller litt preoperativ stress. Ikke vær sjenert for å diskutere disse følelsene med kirurgen din.

Sjekkliste med spørsmål: Utstående ører

Viktige spørsmål du må stille kirurgen før du bestiller Utstående ører.

Bruk denne sjekklisten som en veiledning under din ørekirurgi-konsultasjon:

 • Er du en sertifisert plastisk kirurg?
 • Er jeg en god kandidat for denne prosedyren?
 • Hva forventes av meg for å få de beste resultatene?
 • Hvor og hvordan vil du utføre prosedyren min?
 • Hvilken teknikk anbefales for meg?
 • Hvor lang restitusjonsperiode kan jeg forvente, og hva slags hjelp vil jeg trenge under restitusjonen?
 • Hva er risikoene og komplikasjonene forbundet med prosedyren min?
 • Hvordan håndteres komplikasjoner?
 • Hvordan kan jeg forvente at kroppen min skal se ut over tid? 
 • Hva er alternativene mine hvis jeg er misfornøyd med det kosmetiske resultatet?
 • Har du før-og-etter-bilder jeg kan se på for denne prosedyren og hvilke resultater er rimelige for meg?

Risiko og sikkerhet:

Utstående ører

Beslutningen om å utføre ørekirurgi er ekstremt personlig. Du må avgjøre om fordelene vil oppnå dine mål og om risikoen og potensielle komplikasjoner ved operasjonen er akseptable.

Din plastikkirurg og/eller personalet vil forklare i detalj risikoene forbundet med kirurgi. Du vil bli bedt om å signere samtykkeskjemaer for å sikre at du fullt ut forstår prosedyren du vil gjennomgå og eventuelle risikoer eller potensielle komplikasjoner.

Risiko inkluderer:
 • Anestesirisiko
 • Asymmetri
 • Blødning (hematom)
 • Dyp venetrombose, hjerte- og lungekomplikasjoner
 • Fettvev under huden kan dø (fettnekrose)
 • Væskeansamling (seroma)
 • Infeksjon
 • Nummenhet eller andre endringer i hudfølelse
 • Vedvarende smerte 
 • Dårlig sårheling
 • Mulig behov for flere operasjoner
 • Løs hud 
 • Misfarging av huden og/eller langvarig hevelse
 • Hudtap
 • Suturer kan spontant dukke opp gjennom huden, bli synlige eller forårsake irritasjon og kreve fjerning
 • Ugunstig arrdannelse

Disse risikoene og andre vil bli fullstendig diskutert før du samtykker. Det er viktig at du tar opp alle spørsmålene dine direkte med din plastikkirurg.

Forberedelser:

Utstående ører
Hvordan bør jeg forberede meg på
Utstående ører?

Når du forbereder deg til ørekirurgi, kan du bli bedt om å:

 • Få en laboratorietest eller en medisinsk vurdering
 • Ta visse medisiner eller justere dine nåværende medisiner
 • Slutte å røyke
 • Unngå å ta aspirin, antiinflammatoriske legemidler og urtetilskudd og andre medisiner som kan øke blødningen

Operasjonen kan utføres i et akkreditert kontorbasert kirurgisk anlegg, ambulerende kirurgisk senter eller et sykehus. Sørg for at noen kjører deg til og fra operasjonen, og blir hos deg minst den første natten etter operasjonen.

Prosedyren steg for steg: Utstående ører

Prosedyrer for Utstående ører

Trinn 1 – Anestesi

Medisiner administreres for din komfort under den kirurgiske prosedyren. Valgene inkluderer lokal, intravenøs sedasjon eller generell anestesi. Legen din vil anbefale det beste valget for deg.

Trinn 2 – Snittet

Korreksjon av utstående ører bruker kirurgiske teknikker for å skape eller øke den antiheliske folden (like innenfor ørekanten) og for å redusere forstørret brusk. Snitt for otoplastikk gjøres vanligvis på baksiden av øret. Når det er nødvendig med snitt på forsiden av øret, gjøres de innenfor foldene for å skjule dem. Innvendige, ikke-avtakbare suturer brukes til å lage og sikre den nyformede brusken på plass.

Trinn 3 – Lukking av snittene

Eksterne sting lukker snittet. Hva slags teknikk som brukes kommer an på kirurgen din og hva som passer best for dine ører. 

Trinn 4 – Se resultatene

Ørekirurgi gir nesten umiddelbare resultater i tilfeller av utstående ører. Du ser resultatet så fort bandasjene som støtter den nye formen på øret under de innledende fasene av helbredelsen er fjernet. Med øret permanent plassert nærmere hodet, er kirurgiske arr enten skjult bak øret eller godt gjemt innenfor ørets naturlige skrukker.

Ubehag umiddelbart etter øreoperasjon er normalt og kan kontrolleres med smertestillende medisiner. Det kan være en kløende følelse under bandasjene. Det er viktig at bandasjene forblir intakte og ikke fjernes av noen grunn. Fjerner du bandasjene kan det føre til tap av noe av korreksjonen og kan kreve en sekundær operasjon.

Sørg for å stille din plastikkirurg spesifikke spørsmål om hva du kan forvente i løpet av din individuelle restitusjonsperiode:
 • Hvor vil jeg bli tatt etter at operasjonen er fullført?
 • Hvilken medisin vil jeg få eller foreskrevet etter operasjonen?
 • Vil jeg ha bandasjer etter operasjonen? Når blir de fjernet?
 • Blir stingene fjernet? Når?
 • Når kan jeg gjenoppta normal aktivitet og trening?
 • Når kommer jeg tilbake for oppfølging?

Utøvelse av medisin og kirurgi er ikke en eksakt vitenskap. Selv om det forventes gode resultater, er det ingen garanti for at du blir fornøyd med resultatene. I noen situasjoner er det kanskje ikke mulig å oppnå optimale resultater med en enkelt kirurgisk prosedyre, og en annen en operasjon til kan være nødvendig.

Du vil bli gitt spesifikke instruksjoner som kan inkludere hvordan du tar vare på ørene etter operasjonen, medisiner du kan bruke eller ta oralt for å hjelpe til med helbredelse og redusere risikoen for infeksjon og når du skal følge opp med plastikkirurgen.

Skulle det oppstå komplikasjoner, gi beskjed til plastikkirurgen som vil avgjøre om ytterligere behandling er nødvendig.

Vær forsiktig

Å følge legens instruksjoner er nøkkelen til suksess for operasjonen. Det er viktig at de kirurgiske snittene ikke utsettes for overdreven kraft, sollys, slitasje eller bevegelse under tilhelingstiden. Legen din vil gi deg spesifikke instruksjoner om hvordan du skal ta vare på deg selv. Det er veldig viktig å følge plastikkirurgens instruksjoner og delta på oppfølgingsbesøk som planlagt.

Resultater: Utstående ører

Ørekirurgi gir nesten umiddelbare resultater i tilfeller av utstående ører. Du ser resultatet så fort bandasjene som støtter den nye formen på øret under de innledende fasene av helbredelsen er fjernet. Med øret permanent plassert nærmere hodet, er kirurgiske arr enten skjult bak øret eller godt gjemt innenfor ørets naturlige skrukker.

Det kan ta lenger tid før resultatene av mer omfattende øreoperasjoner og rekonstruksjon vises.

Ordliste: Utstående ører

Hvilke ord bør jeg vite før jeg tar Utstående ører?

Antihelisk fold

En fold som er rett innenfor ørekanten.

Konkal brusk

Den største og dypeste konkavitet av det ytre øret.

Innsnevret øre

Også kalt et lope- eller cup-øre, har varierende grad av fremspring, redusert øreomkrets, folding eller utflating av den øvre spiralformede kanten og senket øreposisjon.

Cryptotia

Også kalt skjult øre, oppstår når den øvre kanten av øret er begravet under en hodebunnsfold. Foldingen er det motsatte av utstående øre. 

Øreakse

Hovedlinjen for ørevekst.

Generell anestesi

Legemidler og/eller gasser brukt under en operasjon for å lindre smerte og endre bevissthet.

Intravenøs sedasjon

Beroligende midler administrert ved injeksjon i en blodåre for å hjelpe deg å slappe av.

Makrotia

For store ører; en sjelden tilstand.

Mikrotia

Den mest komplekse medfødte øre-deformasjonen. Det kan være at øret mangler den eksterne hørsels- eller hørselskanalen og at hørselen er nedsatt i varierende grad.

Otoplastikk

En kirurgisk prosedyre også kjent som ørekirurgi for å forbedre formen eller posisjonen av øret.

Stahls øre

Et øre som er forvrengt i form på grunn av en unormal fold av brusk.

Utført av våre eksperter

robert-hermann-kiurg-oslo

Robert Hermann

Plastisk kirurg

Victoria

Lege Estetisk medisin