Fettsuging av legger og ankler

larplastikk-fettsuging-av-legger-og -ankler

Fettsuging av legger og ankler gjøres med vekt på å bedre hele den tredimensjonale formen. Det kalles derfor ofte liposkulptur. Man legger vekt på å tynne ut vevet hele veien rundt og spesielt på siden av Akilles-senen.

Hva er fettsuging av legger og ankler?

Dette er et følsomt og vanskelig område for fettsuging. Fettsuging av legger og ankler krever god kunnskap og lang erfaring i faget. Det er viktig å vurdere hvor mye av problemet som skyldes fett og hvor mye som ev. er muskulatur. Tendensen til hevelse etter behandling er større enn på andre steder på kroppen, og hevelsen sitter gjerne lenger i enn andre steder.

Forbigående nedsatt følsomhet i behandlede områder er vanlig alle steder på kroppen, men dette oppleves ofte mer ubehagelig på leggene. En del pasienter er imidlertid godt egnet for fettsuging av legg-/ankelregionen og kan oppnå meget gode resultater.

Bestill time

Hos oss er du trygg på at din behandling skjer i trygge og gode omgivelser.

Lipødem

Lipødem er en tilstand med sykelig fettansamling i sete, lår og legger, eventuelt armer. Det er ofte en smertefull tilstand, og den bedres ikke ved slanking. Årsaken er ukjent, men det er åpenbart en arvelig tilstand. Lipødem er en sykdom som først og fremst rammer kvinner. Det mangler en klar definisjon av hva som er sykelig og hva som er normalt. Forekomsten av lipødem vil derfor variere med hvor denne grensen settes. 

Noen mener at denne tilstanden er ganske vanlig og blir oversett og ikke blir oppdaget fordi symptomene tolkes som vanlig fedme. Årsaken til denne unormale fettfordelingen på kroppen er ikke kjent. Ofte er noen i familien rammet på samme måte, og arvelige faktorer er sannsynlig. Det er også sannsynlig at kvinnelige kjønnshormoner kan ha en betydning, fordi sykdommen nærmest utelukkende ses hos kvinner etter puberteten. Hos noen starter plagene i forbindelse med eller etter et svangerskap. 

Nyttig informasjon

Behandlingen tar ca. 1–2 timer, avhengig av hva som behandles. Flere områder lar seg som regel behandle samtidig.

Fettsuging utføres gjennom 5–6 mm store hull i huden og etterlater således helt ubetydelige arr. Ved en ren fettsugingsprosedyre fjernes kun fettvev og ikke overliggende hud som forventes å ville krympe til et akseptabelt stramt resultat. En plastikkirurg skal kunne forutsi i hvilken grad huden vil krympe og diskutere dette med pasienten før et inngrep avtales. For pasienter som har mye løs/overskytende hud (for eksempel etter graviditet), kan kirurgisk fjerning av hud være nødvendig for å få et akseptabelt resultat. Bukplastikk (kirurgisk fjerning av fett og hud) vil være et slikt eksempel.

Fettsuging av mage utføres i lokalbedøvelse med tillegg av smertestillende og beroligende stoffer intravenøst etter behov.

Etter operasjonen ‘fettsuge mage’, skal det benyttes et komprimerende plagg i fire uker. Klinikken skaffer dette plagget til deg. Ta med ledige klær, f.eks. joggedress. Det kan renne endel lett blodig bedøvelsesvæske fra sugehullene etterpå. Formen umiddelbart etter inngrepet kan være variabelt. De fleste er i god form umiddelbart etter inngrepet, og kan trygt reise hjem. Noen er mer plaget med kvalme, uvelhet og lavt blodtrykk umiddelbart etter inngrepet hvilket er grunnen til at man bør ha noen til å hente seg/følge hjem.

Det vil generelt alltid være mulig å reise tilbake til hjemstedet på behandlingsdagen. Eventuelt sykefravær fra arbeidet begrenser seg til noen få dager. Har du tyngre arbeid kan noe lengre sykefravær bli nødvendig. Inngrep som regnes som kosmetiske gir dessverre ikke rett til sykemelding. Vanlige dagligaktiviteter kan gjenopptas umiddelbart, men når det gjelder ordinær trening som jogging, aerobic og lignende, anbefales det å vente 6 uker.

Det gis selvsagt garanti på behandlingen. Dersom det skulle ha blitt fjernet for lite, eller det skulle oppstå ujevnheter, vil du innenfor ett år ha tilbud om kostnadsfri justering.

De komplikasjonene som er listet opp nedenfor, oppstår kun i sjeldne tilfeller. Gode rutiner omkring operasjonen og erfaring med over tusen slike inngrep, bidrar generelt til lav risiko ved vår klinikk.

Blødning

Det vil alltid være risiko for blødninger etter større bløtdelsinngrep. Mange små blødninger stoppes under operasjonen, men hos enkelte kan det begynne å blø igjen. Faren for dette vil primært være innen de første 12 timer etter operasjonen. Tegn på blødning vil være inntrykk at tykt blod i drenet, tilsvarende ev. ut langs drenet hvis dette går tett. Hevelse på magen vil kunne være vanskelig å bedømme pga. bandasjeringen og at det skal relativt mye til før det synes. Avtagende allmenntilstand med økende blekhet, slapphet, uvelfølelse og besvimelsestendenser er tegn det bør reageres på.

Infeksjon

Dersom du får en infeksjon, vil du merke dette i løpet av de første dagene. Feber og/eller frysninger bør det alltid reageres på. Lokale infeksjonstegn vil være rødhet og varme i huden.

Serom

Det vil alltid sive væske fra en sårflate under huden. Dette er grunnen til at man har dren de første dagene. Dersom det fortsetter å komme væske etter at drenet er fjernet, vil dette kunne bli liggende under huden og hindre at denne får festet seg til underlaget igjen. Tilstanden kalles serom. Er det mye, vil det kunne gi hevelse og skvalpefølelse. Dette bør alltid sjekkes ved 12–14-dagerskontrollen. Tilstanden kan lett behandles med tapping ved hjelp av en sprøyte. Ubehandlet vil det kunne gi en permanent fortykkelse siden væsken gradvis vil kunne kapsles inn.

Nekrose

Når huden løsnes fra underlaget og strammes, vil blodsirkulasjon være nedsatt i den første tiden etterpå. Blir den for dårlig, dør huden. Populært kalles dette koldbrann, selv om det kan være snakk om små områder. Den affiserte huden vil gradvis gå fra fiolett over til svart og med ev. blemmedannelser. Fiolett farge må imidlertid ikke mistolkes, da misfarging som følge av blodrester i huden også vil kunne ha denne fargen (blåmerker). Nekrose har sjelden noe akutt forløp og vil normalt kunne fanges opp/vurderes ved kontrollen etter 12–14 dager.

Blodpropp Blodpropp forekommer heldigvis sjelden ved dagkirurgi. En blodpropp oppstår som regel i bena allerede under eller like etter operasjonen, og vil vanligvis arte seg som hevelse, smerter eller spreng i tykkleggen på én side. Ved mistanke bør det utredes grundig og ev. behandles.

Fettsuging av mage er en metode for å forme figuren, og de fleste som gjennomgår denne prosedyren, er meget fornøyd med resultatet. De behandlede områdene vil imidlertid holde seg hovne over flere uker, og de blir som regel fastere å kjenne på de første månedene. Dersom det kjennes tegn til «klumper» under huden kan disse med fordel masseres. Hudoverskudd kan på enkelte steder være et problem. Generelt vil dette være større hos eldre pasienter med dårlig elastisitet i huden og ved strekkmerker etter svangerskap, eller etter kraftig slanking. Hudoverskudd som viser seg å bli et større problem enn man antok, kan fjernes i ettertid.
Liposkulpturmetoden har redusert frekvensen av ujevnheter, men det er likevel vanskelig å garantere at dette ikke kan skje. Skulle sjenerende ujevnheter oppstå, kan disse ofte rettes opp ved en liten, kostnadsfri tilleggsbehandling etter min. 6 måneder.

Generelt sett får ikke et voksent menneske nye fettceller. De man har fungerer som små ballonger – dvs. de eser opp og ned i størrelse avhengig av hvor mye fett de lagrer. En mager person kan således ha like mange fettceller som en fet person, men cellene er mindre. Fjerner man en del av disse cellene har man også redusert muligheten til å legge på seg like mye på dette stedet som tidligere. Slanker man seg, vil de gjenværende cellene krympe. Legger man på seg, vil de øke i størrelse, men det aktuelle området vil ikke kunne nå samme størrelse som tidligere.

Hvorfor noen har flere fettceller enn andre på enkelte steder av kroppen, er en del av det menneskelige mangfold. Hvorfor fettet forsvinner lettere eller vanskeligere fra forskjellige steder på kroppen kan forklares, men hjelper oss lite i praksis. Det meste av dette er genetisk bestemt og generelt er det kun generell vektøkning eller -reduksjon vi kan regulere. Intens trening for å bli kvitt akkurat fettet på magen eller ridebuksene er ikke mulig. Fettsuging kalles også figurforming, noe som illustrerer litt av tanken bak inngrepet.

Metoden har gjennom mange års internasjonal utveksling av erfaring og forskning gått igjennom en kontinuerlig utvikling. Det benyttes i dag et stort volum med lokalbedøvelse, samtidig som det gis beroligende og smertestillende medisiner intravenøst. Det er nå en mer skånsom teknikk med jevnere resultat, mindre bloduttredelser, mindre blodtap og mindre smerter etter inngrepet. Vår ansvarlige kirurg har personlig erfaring med over 2000 slike inngrep.

Det er naturlig at man lurer på en god del ting når man vurderer fettsuging. Vi i Estmed er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også se på våre ofte stilte spørsmål eller ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!

Utført av våre eksperter

Tahmineh

Lege Estetisk medisin

Bli kontaktet

Bli kontaktet av vår sykepleier for en prat om dine ønsker.